Natomiast antyoksydanty to związki posiadające wolny elektron, który oddają wolnym rodnikom w ten sposób neutralizując je i chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Część antyoksydantów, jak glutation, jest produkowanych w organizmie. Część zaś, jak karotenoidy, polifenole i witaminy A, C i E, dostarczane są organizmowi w diecie. Wszystko jest w porządku dopóki między oksydantami i antyoksydantami panuje równowaga. Niestety obecne zanieczyszczone środowisko, siedzący tryb życia ludzi oraz nieprawidłowa dieta, powodują nadprodukcję wolnych rodników. Nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości antyoksydantów z dietą. Dlatego też niezbędne stają się suplementy diety.
Kto powinien przyjmować antyoksydanty?
W obecnych czasach praktycznie wszyscy powinni dbać o dostarczanie antyoksydantów w diecie. Będą to przede wszystkim warzywa i owoce. Szczególnie narażone na nadmiar wolnych rodników są osoby palące papierosy i pijące alkohol oraz przyjmujące niektóre leki. Na wzrost produkcji wolnych rodników wpływa także siedzący tryb życia, stres, kontakt ze smogiem, zanieczyszczeniem środowiska oraz z ołowiem w spalinach samochodowych. W takim przypadku warto sięgnąć po wyjątkowo silne antyoksydanty jak kurkuma, ekstrakt z pestek winogron czy też korzeń rdestowca ostrokończystego.
Dlaczego kurkumina jest silnym antyoksydantem
Kurkumina stanowi żółty barwnik kurkumy. Jest ona polifenolem o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Nie tylko neutralizuje reaktywne formy tlenu, lecz także powoduje wewnątrzkomórkowy wzrost poziomu glutationu.
Ponadto badania wykazały, że kurkumina zapobiega utlenianiu się lipidów, a co za tym idzie zmniejsza dysfunkcję mitochondriów. Zmniejsza stany zapalne poprzez hamowanie enzymów, które w nich uczestniczą. Dodatkowo przeciwdziała spadkowi zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utlenionych LDL. Kurkumina walczy z wolnymi rodnikami poprzez podwyższanie poziomu witamin C i E oraz zapobieganiu peroksydacji lipidów i uszkodzeniu DNA.
Kurkumina przyjmowana w pożywieniu jest ciężko przyswajalna, gdyż ma właściwości odpychające cząsteczki wody i niską rozpuszczalność. Dlatego też stosuje się specjalną otoczkę skrobiową, dzięki której dociera ona w postaci niezmienionej do jelita cienkiego, gdzie wchłania się bezpośrednio przez komórki błony śluzowej jelita.
https://mito-med.pl/artykul/kurkumina-wlasciwosci-zdrowotne-potwierdzone-naukowo
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/116408,kurkumina-i-jej-prozdrowotne-dzialanie
https://www.medonet.pl/zdrowie,stres-oksydacyjny---przyczyny--objawy--jak-mu-zapobiegac,artykul1729064.html
http://a.umed.pl/geriatria/pdf/zalecenia%20I.docx
https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/skutki-stresu-oksydacyjnego-w-organizmie/
https://doctordoni.com/2014/10/5-signs-of-oxidative-stress/
Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.