Niestety wciąż kupujemy mnóstwo żywności, która finalnie ląduje w śmietniku. Większość odpadów pochodzi z gospodarstw domowych. Polacy wyrzucają w ciągu roku około pięciu milionów ton żywności. Te dane świadczą przede wszystkim o nieumiejętności planowania posiłków. Nierozważnie kupujemy produkty, na których zastosowanie nie mamy czasu lub pomysłu. Nie kontrolujemy również dat przydatności do spożycia artykułów znajdujących się już w naszych lodówkach. Wzrost cen wymusza na nas świadome wprowadzanie zmian. To dobra okazja, aby przeanalizować swoje listy zakupów, zaplanować chociaż najważniejsze posiłki w ciągu tygodnia, a tym samym zredukować nieco ilość marnowanej żywności.
Długa droga artykułów spożywczych
Producenci żywności dokładają wszelkich starań, aby żywność trafiająca na sklepowe półki była najwyższej jakości. Zakłady odpowiedzialne za produkcję popularnych artykułów spożywczych to miejsca, w których przestrzega się najwyższych wymogów sanitarnych. Cały ciąg procesów produkcyjnych bazuje na zapewnieniu gotowemu produktowi najwyższej jakości. Wiąże się to z ciągłą analizą potencjalnych zagrożeń i wprowadzaniem działań mających na celu ich redukcję. Rozwiązania zapewniające utrzymanie najwyższej higieny opierają się na wykorzystaniu wyspecjalizowanych systemów. Te najnowocześniejsze z nich pochodzą od doświadczonych producentów, pionierów w swojej branży takich jak Clean Access.
Zmniejsz ilość wyrzucanej żywności
W naszych domach do wykorzystania zakupionej żywności nie podchodzimy już tak systemowo. Jak nietrudno się domyślić, najczęściej wyrzucamy produkty z krótką datą przydatności do spożycia. Na śmietnik trafia zatem popsuta wędlina, czerstwe pieczywo oraz warzywa i owoce. Nie radzimy sobie również z terminowym wykorzystaniem jogurtów, mięsa, mleka, serów i ryb. Nawet, tak proste artykuły do przyrządzenia, jak dania gotowe trafiają na nasze wysypiska śmieci.
W tych trudnych czasach powinniśmy świadomie wprowadzić zmiany w stylu naszej konsumpcji. Wrzucanie kolejnych artykułów spożywczych do koszyka jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Mamy tendencję do wybierania wielu niepotrzebnych produktów, szczególnie gdy robimy zakupy po pracy, głodni i zmęczeni. Większość z nas dostrzega, że zakupy produktów spożywczych wiążą się z coraz większymi kosztami. Sami jesteśmy odpowiedzialni za marnowanie znacznej części kupowanej żywności, co również wiąże się z ogromnymi stratami finansowymi. Eksperci szacują, że ilość wyrzucanego jedzenia odpowiada rocznie nawet 3 tysiącom złotych na osobę.
Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.