Choć przygotowywanie i spożywanie tak zwanej kawy po turecku jest dość powszechne w polskich domach, to jednak nie ma ono nic wspólnego z czynnościami, które są podejmowane w Turcji. Warto zatem zastanowić się nad tym, w czym tkwi sekret tego cenionego i popularnego napoju.
Historia kawy po turecku
Ten specyficzny rodzaj napoju jest rozpowszechniony w naszym kraju. Niemal w każdym tradycyjnym polskim domu znajdą się bowiem wysokie szklanki z tak zwanym koszyczkiem rodem z czasów minionych. Jak się jednak okazuje kawa po turecku wcale nie wywodzi się z Turcji. Jest ona co prawda napojem chętnie spożywanym na tamtym obszarze, lecz jej korzenie sięgają Bliskiego Wschodu, w tym głównie Jemenu. To wraz z ekspansją Imperium Osmańskiego ten czarny napój przywędrował do Egiptu, Turcji i krajów Europy. Warto podkreślić, że w Turcji kawa parzona jest zgodnie z wielowiekową tradycją, która została doceniona poprzez ujęcie na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Z czego wynika popularność tego napoju w Turcji?
Unikalność kawy parzonej po turecku związana jest z jej wyjątkowym smakiem oraz nieprzeciętnym zapachem. Poza tym cechą charakterystyczną kawy jest jej słodki posmak, który zdecydowanie trafia w tureckie gusta. Z napojem związana jest również tradycja, zgodnie z którą potencjalny narzeczony pojawiający się w domu swojej wybranki częstowany jest przygotowanym przez nią czarnym napojem. Ilość wsypanego przez nią cukru odzwierciedla zaangażowanie w związek oraz chęć zamążpójścia. Otrzymana kawa bez cukru jest nie tylko symbolem odrzucenia, ale również trudna do spożycia. W tym przypadku jej smak zdecydowanie różni się od tego, który znany jest w Europie. Pozbawiony jest on zatem aromatów owoców i czekolady, a łagodzony właśnie za pomocą wspomnianego już cukru. Kawa może być zatem gorzka, średnio słodka i słodka. Poza tym jest ona bardzo gęsta, a w jej konsystencji bez trudu można wyczuć fusy, które używane są do wróżenia.
W jaki sposób zaparza się kawę w Polsce, a jak w Turcji?
Zgodnie z polskim zwyczajem fusy kawy zalewane są wrzątkiem. Nie ma to jednak nic wspólnego z tureckim pierwowzorem. Na tamtych terenach do przygotowania napoju konieczne są dwie szklanki lub niewielkie filiżanki oraz szkło do wody. Poza tym niezbędna jest bardzo drobno zmielona kawa arabica, miedziany tygiel z długą rączką, zimna woda, cukier oraz przyprawy korzenne. W celu zaparzenia napoju w ilości przeznaczonej dla jednej osoby, należy do tygla wsypać łyżkę kawy i cukru oraz cynamon czy kardamon. W dalszej kolejności składniki należy zalać zimną wodą, starannie wymieszać, a dopiero później zagotować. Podczas zaparzania poziom napoju powinien unieść się kilkakrotnie, a na jego powierzchni musi powstać charakterystyczna piana. Dopiero potem możliwe jest jego przelanie do szklanek lub filiżanek. Pod żadnym pozorem zaparzona kawa nie powinna być już dosładzana. Nie jest również wskazane dodawanie mleka. Woda serwowana wraz z napojem służy przepłukiwaniu ust po naparze pełnym fusów.
Jakie ziarna warto wykorzystać do przygotowania tego typu kawy?
Kawa podawana w wersji europejskiej różni się smakiem od oryginału. Wynika on nie tylko ze sposobu parzenia napoju, ale również jakości zastosowanych ziaren. Różnica ta jest zdecydowanie wyczuwalna w przypadku zastosowania kawy speciality. Kawa speciality to nie tylko wyselekcjonowane ziarna, ale również misterna uprawa roślin, ich właściwy zbór oraz unikalny proces palenia. Dobra palarnia kawy w tym przypadku dokłada wszelkich starań by najlepsze kawy ziarniste posiadały wyraźny owocowy lub czekoladowy aromat. Nie może on być przytłumiony aromatem dymu, dlatego unikalna kawa speciality jest jedynie jasno lub średnio palona. Najlepsze kawy ziarniste w tym przypadku cechuje wysoka cena, lecz wraz z nią klient otrzymuje produkt ponadprzeciętnej jakości.
Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.