Jeśli chcesz profesjonalnie upiec pizzę made in Italy to prawdziwy piec do pizzy prosto zwłóch jest niezbędnym, a nie jakimś luksusem. GastroProdukt Professional oferuje szeroką gamę pieców do pizzy włoskich w każdym stylu. Od pieców do pizzy jednokońcowych po modele dwukomorowe.
Każda pizzeria jest wyposażona w profesjonalny piec do pizzy. Istnieje wiele rodzajów tych urządzeń. Najlepsze są niewątpliwie te opalane drewnem. Jednak jeśli możliwości właścicieli punktów gastronomicznych są ograniczone, alternatywą jest zakupienia pieca elektrycznego lub zasilanego na gaz. Ten artykuł dostarczy więcej informacji na ten temat.
Rodzaje pieców do pizzy oraz gdzie warto je zakupić w dobrych cenach
Obecnie właściciele pizzerii mają do wyboru aż pięć rodzajów pieców, które pozwolą na wykonanie pysznej pizzy w krótkim czasie. Piece do pizzy są dostępne w pięciu kategoriach:
- Piec do pizzy elektryczny – takie piece do pizzy są bardzo popularne ponieważ szybko się nagrzewają i są niesamowicie łatwe w obsłudze. Klienci mogą wybrać piece do pizzy jednokomorowe oraz dwukomorowe. Ceny urządzeń wahają się od 1 649zł netto (2 028,27zł brutto) do 51 999zł netto (65 958,77zł brutto). Wszystkie piece do pizzy elektryczne są produkowanie w naszej fabryce GastroProdukt Professional Valvasone. Miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Friuli-Wenecja Julijska, w prowincji Pordenone
- Piec do pizzy gazowy – piec charakteryzuje się niezwykłą wydajnością oraz niskimi kosztami utrzymania. Piece do pizzy mogą być zasilane zarówno na gaz ziemny, jak i propan-butan co czynie je dużo bardziej ekonomicznymi. Urządzenia są dostępne w szerokiej gamie, a ich ceny zaczynają się od 7 889zł netto (9715,77zł brutto), a kończą na 77 175zł netto (94 925,25zł brutto). Nasze piece do pizzy gazowe GastroProdukt Professional są produkowane w naszej głównej fabryce Anagni – miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Lacjum, w prowincji Frosinone. Region Lacjum jest uważane za kolebkę pizzy. Głównym miastem tego regionu stał się z czasem Rzym, z portem w Ostii, u ujścia Tybru.
Północną część, w której leży Rzym, zamieszkiwali Latynowie, od których nazwę wzięła cała kraina, a także język, którym się posługiwano czyli łaciną. Latynowie początkowo znajdowali się pod hegemonią Etrusków. Południową część zamieszkiwali Wolskowie i kilka mniejszych plemion i to oni odkryli prawdziwą rzymską włoską pizzę.
- Piec do pizzy opalany drewnem – są to najpopularniejsze piece wśród rodowitych Włochów, którzy stawiają na tradycję i oryginalne wykonanie pizzy. Piec do pizzy opalany drewnem z pewnością przyciągnie więcej koneserów pizzy, którzy doceniają pracę i trud kucharza. Piece na drewno są dostępne w różnych cenach od 4 064,23zł netto (4 999zł brutto) do 56 250zł netto (69 187,50zł brutto).
- Piec ogrodowy do pizzy – profesjonalny piec do pizzy na wolnych powietrzu zdecydowanie przyciągnie klientów, którzy poszukują oryginalnych smaków. Cena takiego pieca zaczyna się od 6 503,25zł netto (7 999zł brutto). Cena maksymalna na stronie gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy wynosi 20 812,20zł netto (25 599zł brutto).
- Tunelowe piece do pizzy – taki piec sprawdzi się doskonale w dużych pizzeriach, gdzie liczy się nie tylko doskonała jakość pizzy, ale również szybkość jej wykonania. Piece taśmowe (tunelowe) są dostępne już od 18 900zł netto (23 247zł brutto).
Każdy z opisanych pieców do pizzy jest dostępnych na stronie internetowej firmy Gastroprodukt. Profesjonalny sprzęt do pizzy można zamawiać bezpośrednio w sklepie internetowym lub w siedzibie firmy – w Olkuszu (województwo małopolskie) na ulicy 20-tu Straconych 5.
Warto przed zakupem pieca skontakotwać się ze specjalistami, którzy pomogą w doborze odpowiednich rozwiązań. Trzeba pamiętać, że uwarunkowania w lokalu mogą nieco ograniczyć plany inwestora i montaż pieca o dużych lub bardzo dużych gabarytach może nie być możliwy. Dodatkowo specjaliści pomogą nam w doborze wszystkich innych niezbędnych urządzeń takich jak stoły chłodnicze do pizzy, miksery oraz wytłaczarki.
Piec do pizzy włoski - Historia Włoskiej pizzy
Pizza to potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego focaccia, z sosem pomidorowym, posypany tartym serem najczęściej jest to mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu do pizzy. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.
Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie, lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy.
Piec do pizzy włoski - Jak utrzymać czystość piecu do pizzy?
Podobnie jak każde inne urządzenie w kuchni, piece do pizzy muszą być odpowiednio utrzymane, czyszcząc komory pieca po każdym użyciu. Nie potrzebujesz wiele do tego: wystarczy czysta szmatka i trochę wody. Przed rozpoczęciem czyszczenia upewnij się, że piec do pizzy całkowicie ostygnie, a następnie trochę zwilżyć szmatkę i użyć jej do usunięcia wszystkich pozostałości żywności z komory pieca do pizzy. Zawsze trzymaj drzwi w czystości i zawsze będziesz w stanie mieć oko na pizzę przez
szybkę w drzwiach urządzenia.
Więcej na temat pieców do pizzy przeczytasz:
slupca.pl/sponsorowane/wyposazenie-pizzerii-najwazniejsze-elementy
zyciepabianic.pl/styl-zycia/piec-do-pizzy-jaki-wybrac
Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.