2023-06-27 22:16:20

Zadbaj o ekologiczne opakowania w swojej restauracji

 

"Ekologia" stała się wszechobecnym tematem w dzisiejszym świecie. Plastik i inne toksyczne substancje gromadzą się w naszym środowisku od dziesięcioleci, ale dopiero w 21. wieku zaczyna się uznawać to za poważny problem. Ma to też zastosowanie w branży gastronomii: plastik coraz częściej zastępowany jest naturalnymi opakowaniami w restauracjach, food truckach, barach, pubach i innych lokalach. Ale jak znaleźć takie opakowania eko?

Czy opakowania jednorazowe muszą szkodzić środowisku?

W dzisiejszym świecie plastik stał się wszechobecny i prawie niemożliwe jest przejście jakiejkolwiek odległości bez nadepnięcia na plastikowe śmieci. Dlatego też, skoro plastik utrudnia nam życie i szkodzi planecie, konieczne jest, abyśmy niezwłocznie zmienili nasze nawyki. Niestety, placówki gastronomiczne w znacznym stopniu przyczyniają się do jego zużycia. Przykładami są sztućce, kubki i opakowania jednorazowe. Po obsłużeniu klientów przedmioty te często trafiają do kosza, na trawniki lub chodniki.

Na szczęście coraz więcej restauracji i firm cateringowych podejmuje kroki w celu wyeliminowania plastikowych sztućców, naczyń, kubków i opakowań — takie opakowania oferuje też nasza hurtownia opakowań jednorazowych dla gastronomii - Tedmark.

Wybór ekologicznych alternatyw jak opakowania eko może wydawać się małym gestem w kierunku ochrony przyrody, ale jest to gest świadomy. Jeśli wystarczająco dużo osób przyjmie takie podejście, może to przynieść znaczące zmiany, według strategii „myśl globalnie – działaj lokalnie”. Przejście na ekologiczne opakowania to nie tylko chwilowa moda, ale sposób na nakłanianie ludzi do przemyślanych wyborów.

Ekologiczne alternatywy dla jednorazówek

Do niedawna papier i drewno były głównymi substytutami plastiku, używanymi do produkcji sztućców, kubków i przyborów kuchennych. Podczas gdy papierowe opakowania gastronomiczne są nadal popularne, obecnie w dziale opakowania eko Tedmark dostępne są inne opcje, takie jak sztućce ekologiczne czy akcesoria z trzciny cukrowej. Mnogość dostępnych opcji może być przytłaczająca, ale ważne jest, aby pamiętać, że wszystkie ekologiczne jednorazówki cateringowe są lepszym wyborem niż plastik.

Zacznijmy od najpopularniejszego ekologicznego zamiennika, czyli papierowych opakowań cateringowych na wynos. Takie opakowania jednorazowe są wszechstronne i nadają się do użytku przez cały rok, co czyni je preferowaną opcją na wynos. Papierowe opakowania pomagają utrzymać ciepło jedzenia przez dłuższy czas, co jest atrakcyjne dla klientów, którzy lubią jeść na zewnątrz lub w domu. Papierowe kubeczki są świetnym wyborem i coraz częściej wypierają plastik — a po rozłożeniu się można je przerobić na papier toaletowy.

Pudełka cateringowe i sztućce ekologiczne również wykorzystują trzcinę cukrową jako materiał. Podobnie jak papier, substancja ta doskonale nadaje się na pojemniki termiczne, zdolne wytrzymać ekstremalne temperatury w zakresie od -15°C do +220°C. Pudełka te są idealne do transportu zarówno gorących, jak i zimnych potraw. Klienci docenią również ich kompatybilność z piekarnikami i zamrażarkami — wygodniej w nich się odgrzewa dania i jest równie trwałe co plastik!

 

Czytaj także

Komentarze

Komentarze: 0

Rozwiąż działanie =

Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.

Czytaj następny news zamknij