Okres pandemii uświadomił nam, że niebezpieczne wirusy i bakterie mogą skazić nasze dłonie praktycznie wszędzie. Walka z niewidzialnym wrogiem jest niezwykle trudna. Musimy wykorzystać wszystkie niezbędne możliwości, aby się przed nim skutecznie ustrzec. Zdając sobie sprawę ze skali niebezpieczeństwa nakazano nam nosić maseczki ochronne, rękawiczki jednorazowe oraz dezynfekować dłonie.
Dla pracowników zakładów produkujących żywność te wymogi są rutynowymi czynnościami wielokrotnie powtarzanymi w ciągu dnia. By przestrzegać surowych restrykcji i utrzymać najwyższy poziom higieny mają do dyspozycji najnowocześniejsze narzędzia, odpowiednie środki chemiczne oraz niezawodne czyściwo przemysłowe.
Dezynfekcja i utrzymanie porządku gwarancją bezpieczeństwa
Wielu osobom obostrzenia panujące w trakcie pandemii COVID-19 wydawały się niezwykle restrykcyjne. Konieczność zakładania maseczek ochronnych w trakcie spaceru budziła nasze niezrozumienie. W branży spożywczej pracownicy są przez większość czasu zobowiązani do przestrzegania o wiele surowszych wymagań. Odzież ochronna jest standardem w ich pracy. Wielokrotnie w ciągu dnia muszą dezynfekować dłonie, aby zapewnić produktom spożywczym najwyższe bezpieczeństwo.
Zakłady specjalizujące się w produkcji żywności są zobowiązane do przestrzegania wielu krajowych i międzynarodowych regulacji prawnych. Wynikające z nich obostrzenia muszą być niezwłocznie wdrażane do wewnętrznych regulaminów. Dostosowanie się do tych zasad umożliwia firmom z branży spożywczej konkurowanie z korporacjami dominującymi na rynku. Podstawowym elementem zapewniającym sukces w efektywnej produkcji żywności jest jednak troska każdego pracownika o czystość i bezpieczeństwo swoje oraz swojego stanowiska pracy. To bezpośrednio przekłada się na jakość gotowego produktu.
Tablice cieni i ich rola
Należyta troska o czystość na każdym stanowisku pracy zapewnia pracownikom i produkowanej żywności bezpieczeństwo, oszczędza czas, a tym samym zwiększa produktywność procesów. To w tym celu stosuje się w zakładach branży spożywczej nowoczesne tablice cieni. Umieszczone narzędzia – szczotki, szufelki, wiadra, czy zmiotki mają na nich namalowane swoje cienie. Gdy pracownik korzysta z danego przedmiotu pozostali od razu widzą jego brak na tablicy. To prosty i niezawodny sposób zwiększenia porządku i wdrożenia lepszej komunikacji w zakładzie przemysłowym. Prawidłowa organizacja miejsca pracy oraz najwyższej jakości narzędzia wspomagają pracowników w utrzymaniu wymaganego poziomu higieny.
Właściwości narzędzi i czyściwa przemysłowego Salmon Hygiene
Zakłady produkujące artykuły spożywcze należy wyposażyć w narzędzia o zwiększonej wytrzymałości. Niedopuszczalne jest wypadające ze szczotek włosie, odpryskujący plastik. System Dual Retention szczotek Hillbrush to technologia zatrzymująca włosie w korpusie szczotki. Dzięki zastosowaniu klamry ze stali nierdzewnej oraz żywicy epoksydowej włókna są trwale zakotwiczone. W ofercie SALMON HYGIENE znajdują się również narzędzia o właściwościach antybakteryjnych. Ta cecha jest niezwykle istotna w zakładach produkujących żywność. Aby to osiągnąć wykorzystano jony srebra zapewniające utrzymanie najwyższego poziomu higieny. Udowodniono ich skuteczność do 99,9% przeciwko bakteriom, oraz grzybom, w tym pleśniom. Każdy element tej
szczotki dla przemysłu spożywczego jest zgodny z technologią Biomaster Antimicrobial i zapobiega skażeniom mikrobiologicznym.
Zdarza się, że pracownicy muszą być wyposażeni w narzędzia wykrywalne przez detektory metalu. Jest to jedyny sposób, aby w pełni zabezpieczyć żywność przed skażeniem. Obecnie na liniach produkcyjnych detektory są w stanie wykryć obecność każdego komponentu narzędzia – korpusu, żywicy, a nawet włosia.
Narzędzia dla przemysłu odporne na wysokie temperatury
Narzędzia dostępne w ofercie SALMON HYGIENE sprawdzą się także w trudnych warunkach. Posiadamy linię odporną na wysokie temperatury (nawet do + 250°C), a także narzędzia wspierające sprzątanie małych i trudnodostępnych pomieszczeń. Sprzęt ręczny można znakować laserowo, jest również kodowany kolorami.
Niezawodne czyściwo włókninowe
Do utrzymania higieny niezbędne jest również włókninowe czyściwo przemysłowe marki Safe Wiping. Chociaż na pierwszy rzut oka może kojarzyć się ono z ręcznikiem papierowym to jego właściwości diametralnie się od niego różnią. Oferowane przez nas
czyściwa włókninowe dla przemysłu są mieszanką celulozy i poliestru lub poliestru i wiskozy. Pracownicy zakładów przemysłowych, które się w nie wyposażyły chwalą sobie ich trwałość oraz niepylącą strukturę. W branży spożywczej priorytetem jest niepozostawianie śladów na czyszczonej powierzchni.
Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.