Podział ze względu na kraj pochodzenia
Yerba Mate ze względu na swoją popularność w krajach południowej Ameryki produkowana jest w trzech państwach, które są głównymi jej dostawcami - opisują specjaliści z https://www.taragui.com/pl. Wyróżnić z nich można:
- Argentyna
- Paragwaj
- Brazylia
Oczywiście w innych zakątkach świata, dzięki technologii upraw, można także spotkać ostrokrzew paragwajski. Jednak nic nie smakuje lepiej niż napar pochodzenia z mekki Yerba Mate. Decydując się na któregoś z importerów trzeba wiedzieć też czym się oni charakteryzują oraz ich produkty.
Yerba Mate z Paragwaju jest bardzo intensywna, często można wyczuć dumną nutkę smaku, a także - co najważniejsze - bardzo mocno pobudza. Argentyńska herbata natomiast charakteryzuje się niesamowitym smakiem, który jest bardziej harmonijny. Brazylijskie mate można poznać po bardzo drobnym suszu i intensywnym zielonym kolorze po zaparzeniu.
Rodzaje Yerba Mate - smakowe i tradycyjne
Yerba Mate można dzielić także na dwie grupy:
- - tradycyjne
- - smakowe
Tradycyjne wersje posiadają w swoim składzie tylko i wyłącznie suszone liście i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego. Ten rodzaj jest najczęściej spożywany przez starszych mieszkańców krajów skąd pochodzi Yerba Mate. Charakteryzuje się zielonkawym kolorem oraz gorzkim smakiem. Często wyczuwalny jest posmak dymu, za pomocą którego roślina była suszona.
Innym rodzajem, który częściej jest wybierany przez mieszkańców, gdzie Yerba Mate jest importowana, to wersje smakowe. Często, żeby zabić gorzki posmak, dodawane są aromaty owoców. Również zapach takiej herbaty jest bardzo przyjemny i nie czuć charakterystycznego dymu.
Poza tym ostrokrzew paragwajski wymieszany z cytrusami lub miętą ma także znacznie lepsze właściwości zdrowotne. Bardzo korzystnie wpływa na wspieranie układu odpornościowego. Często także do naparu dodawana jest guarana, która wzmacnia efekt pobudzenia.
Rodzaje Yerba Mate w sklepach
W sklepach oczywiście dostępnych jest bardzo wiele rodzajów Yerba Mate. Każdy z nich ma inne właściwości, co innego zawiera w swoim składzie i rzecz jasna ma inną cenę. Wyróżnić można kilka najpopularniejszych:
- - laborada con palo
- - arbacua
- - sin palo
- - erva mate inaczej zwana chimararo
- - selecion e special, czyli premium
- - con bajo contenido polvo
- - ostada
Jak widać, mnogość rodzajów suszu dostępnych na sklepowych półkach może niekiedy spowodować, że nie będzie wiadomo, który wybrać. Dlatego najlepiej jest zorientować się co każdy z nich oznacza.
Arbacua
To klasyczny rodzaj herbaty, który jest produkowany w tradycyjny sposób. Liście suszone są dymem. Susz charakteryzuje się drobną strukturą i zawiera niewiele pyłu oraz gałązek.
Laborada con palo
Często nazywana jest także Elaborada con palo. Bardzo łatwo ją rozpoznać, gdyż prawie w połowie zawiera liście ostrokrzewu paragwajskiego, a 45% stanowią patyczki, czyli łodygi.
Ostada
Jeśli na paczce z Yerba Mate znajduje napis Ostada lub Tostada, oznacza to, że susz jest palony. Wyróżnia go ciemnobrązowy kolor. Smak przez wielu kojarzy się z czekoladą.
Erva Mate
To brazylijska odmiana Yerba Mate. Nazwa pochodzi z języka portugalskiego. Erva oznacza w nim zioło. Susz jest bardzo drobny, dlatego też nie poleca się do naparu z Erva Mate zwykłych bombilli. Aż 70% naparu to liście zmielone na pył.
Con bajo contenido polvo
To rodzaj Yerba Mate, który nie różni się zbyt wiele wyglądem on klasycznego naparu. Różnice natomiast pojawiają się w jej właściwościach. Bardzo często takim mianem określany jest napar, który wykazuje szczególnie pozytywne działanie na organizm.
Selecion e special
To klasyczna Yerba Mate jednak w wersji premium. Charakteryzuje się lepiej wyselekcjonowanymi listkami i patyczkami. Z reguły przyrządzony napar jest także mocniejszy.
Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.